7 saker som förstör din bänkskiva mest

Varje bänkskiva är tvungen att hålla en stark belastning. Med tiden börjar den förstöras på grund av fuktighetspåverkan, temperaturskillnader samt tunga och spetsiga föremål. För att förlänga bänkskivans tjänstgöringstid och hålla den i ett bra tillstånd, ska du följa enkla regler.

Först ska du bli av med vanan att stå på bänkskivan för att nå de övre hyllorna. Den är inte avsedd för din vikt.

 

TEMPERATURSKILLNADER

Kontrollera hur små hushållsapparater (brödrostar, multikokare, ångkokare, mini-grillar osv) fungerar under sitt arbete.

Om deras bottnar värmer sig starkt, får du inte sätta dem på din bänkskiva. Annars kan temperaturskillnaden orsaka mikrosprickor och färgändringar. I yttersta fall sätt dina apparater på ett ställ för heta saker eller en träskärbräda.

 

För att undvika att tunga föremål (t ex en stenmortel för kryddor) skrapar bänkskivan, använd filtinsättningar för möbelfötterna. Klistra flera av dem till botten av tunga diskar, och då blir det lättare att flytta dem längs  bänkskivan.

SYRA

De marmorbänkskivor, som tillverkas av kalcit (kalciumkarbonat) är särskilt känsliga för syror. Därför kan vilket missnöde som helst förvandlas i en ful fläck. Spillt ättika, kaffe, vin, fläckar av citron- eller tomatsaft ska omedelbart torkas av med en fuktig trasa. Sedan är det önskvärt att behandla bänkskivan genom att strö natriumbikarbonat på den för att neutralisera syran.

VATTEN

Du ska också omedelbart torka av vattenpussar utan att lämna dem för en natt eller hela dagen. Åtminstone ska du läska dem med en papperservett eller en torr trasa.

Vatten, i synnerhet ledningsvatten, som är hårt, lämnar ränder i form av en tunn vitt ring på bänkskivan.

SPETSIGA FÖREMÅL

Våra föräldrar har lärt oss från barndomen: ”Du får inte skära något på bordet!”. Ingen bänkskiva tål det, därför finns det skärbrädor. Dessutom ska man lägga märke till vertikala knivställ. Om du sticker in långa kniv i olämpliga hål, kommer de att röra bänkskivan och lämna skrapor och sprickor på den.

 

TRYCK

Hörnorna är den svaga punkten av alla bänkskivor. Därför är förstörelser och spjälkning av dess kanter utgör ett av de mest spridda problemen. Det innebär att man ska minska trycket på dem, försöka luta sig mot dem så sällan som möjligt och absolut inte öppna flaskor med hjälp av dess kanter.

SOLEN

De fönster som vetter åt solsidan är härliga. Men på grund av klara solstrålar avbrinner färgen på laminerade bänkskivor snabbare och sten- och trä bänkskivor tappar sitt täta skyddslager. Om du vill att din bänkskiva tjänar dig längre, ska du ha gardiner, persienner eller skärmbildar på dina köksfönster, som skyddar den under soldagarna.

UPPREPADE RÖRELSER

Lagar du alltid mat på bänkskivans samma ställe? Det innebär att det kommer att slita sig snabbare. Om du har fri plats, försök byta din position eller köp en stor skärbräda, som kommer att skydda din bänkskiva.