Obehagliga lukter hemma:varifrån kommer dem? Dolda källor

Du är en bra hemmafru och städar regelbundet hemma, men samtidigt känner du att någonting stinker? Vi berättar för dig hur kan du hitta och ta bort orsakerna till det här.

Alla lukter, såväl behagliga som äckliga, sprider sig på två sätt. Det finns luktkällor, som framkallar den, och luktbärare som absorberar och behåller den. Du ska lägga märke till följande saker vid sökningen. Dessa riktlinjer tillhandahålls av vårt partnerföretag Flyttstädfabriken AB, du kan besöka deras webbplats för mer information.

AVLOPPSSYSTEMET

Alla saker som du spolar från dig i duschkabinen eller från diskar på köket, flyger till ett magiskt rör i centrum av Jorden, där de försvinner för gott. Det här är en allmänt spridd villfarelse, och miljoner rörmokare har brunnits ner av inkvisitionen för sina försök att avslöja den här iden.

I själva verket lägger sig en del av avloppsvatten i sifonerna under ditt handfat, i vecken av de gofrerade inloppen och på väggarna av avloppsrören, där den börjar föda bakteriekolonier i varmt vatten. Idealet är att du inte känner den här lukten trots att den alltid finns där. Alltså, vad ska man göra om det luktar illa?

  1. Se till att det finns sifoner under ditt handfat. Ibland förenar man hanfatets avloppsrör direkt med avloppssystemet med gofrerade rör för enkelhets skull (som är ju värre än stöld). Och lukten går tillbaka obehindrat.
  2. Det finns en sifon, men det luktar ändå illa från avloppsröret? Det innebär att det finns ett stopp. I förebyggande syfte sluta hälla bort resterna av bryggt te och sumpen i ditt handfat.

För att ta bort de samlade förråden ska du skruva av sifonens lock en gång per tre månader och flytta undan de samlade soporna och använda en vaskrensare för att rengöra badkarets tömningsrör. Du ska varnas om att du kommer att ta fram många hår och känna en mycket obehaglig lukt, när du gör det.

VENTILATIONSSYSTEMET

Kanske arbetar ditt ventilationssystem oriktigt. Ta bort locket av ventilationsgallret och dammsug det och ventilationshålet såvitt du kan nå fram. Samtidigt tar du bort det damm som behåller de här lukterna.

Därefter ska du granska draget med hjälp av ett tunnt papper (t ex en servett) eller ljuselden: både ljuselden och papperet ska dras in lite i ventilationstrumman.

Om det inte sker, vänd dig till de allmännytiga verksamheterna. Kanske är själva ventilationstrumman i hela huset är nedsmutsad och det är bara de som kan fixa det här.

Dessutom är det sannolikt att någon ”begåvad” människa har gjort omplaneringen i sitt kök genom att mura igen den allmänna ventilationstrumman. Det är olagligt och ett sådant ljushuvud kommer att tvingas att göra allt samma som för.

DAMM

Dammet behåller och samlar obehagliga lukter. Det brukar samlas i de ställen där du kollar mest sällan: uppvärmningsbatterierna bakom de dekorativa gallren, utrymmet under badkaret, bakom tvättmaskinen och spisen, där det anslutar sig till smulor och matresterna.

Vi alla vet hur trist det är att förflytta spisen för städning, men det finns ett litet knepp som kommer att underlätta ditt öde. Efter en vanlig städning strö ut natriumbikarbonat mellan spisen och väggar och hurtsarna intill. Allt som faller eller spills ut bakom spisen kommer att blandas med natriumbikarbonat utan att klibba fast till golvet och lämna någon lukt. Under din nästa städning (nu behöver du kolla det här stället bara en gång per tre månader) behöver du bara dammsuga det här stället.